Jabłecznik z lodami

Ciasta z owocami wypieka się najczęściej, gdy jest na nie sezon – latem z truskawkami i wiśniami – jednak jabłka obecne są przez cały rok, więc można sięgać po nie częściej. Jabłecznik z lodami będzie słodkim i smacznym letniego obiadu czy sposobem na podwieczorek. Przez swój elegancki wygląd sprawdzi się również podawany podczas uroczystości w kameralnym gronie.

Słodycz z jabłkami

Jabłecznik należy do ciast, które Polacy pieką często i chętnie. Nic w tym dziwnego, gdyż jego przygotowanie nie nastręcza trudności, jest to również metoda na niewyrzucanie jabłek czy też dodanie większej ilości owoców do diety – oczywiście taka forma powinna być stosowana w umiarze, a nie jako zamiennik posiłków. Korzystanie w kuchni z jabłek niesie ze sobą szereg korzyści dla zdrowia – owoce te dostarczają cennych witamin, błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na układ trawienny, oraz pierwiastki i minerały.

Składniki na 10 porcji:

Ciasto
– 300 g masła
– 150 g cukru
– 500 g mąki pszennej
– 3 jajka
– 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie
– 5 dużych kwaskowaty jabłek (najlepiej szara reneta)
– 2 łyżki masła klarowanego
– 4 łyżki cukru
– ½ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo
– 3 łyżki grubego cukru
– lody śmietankowe

Przygotowanie

Do mąki przesianej z proszkiem do pieczenia dodać posiekane zimne masło i wbić jajka. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Na patelni podgrzać masło klarowane, włożyć jabłka, dodać cukier i cynamonem. Wymieszać i prażyć około pięć minut.
Schłodzone ciasto na dwie części, większą i mniejszą. Rozwałkować obie na okrągłe placki, większym wyłożyć wysmarowaną masłem formę do tarty. Na placek wyłożyć jabłka, przykryć drugim plackiem. Brzegi skleić. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pod koniec wierzch posypać cukrem. Podawać na gorąco, każdą porcję z kulką lodów śmietankowych.

Ciekawostka: ciasto będzie bardziej ścisłe, jeżeli do jabłek doda się opakowanie kisielu cytrynowego.