Dwa dania z komosy ryżowej
Komosa ryżowa zdobywa coraz większą popularność również w naszym kraju. To dobry wybór dla wszystkich osób chcących odżywiać się zdrowo i wprowadzić do swojej diety składniki pełne witamin oraz minerałów. Komosa ryżowa (inna nazwa: quinoa) pochodzi z Ameryki Południowej i jest jednym z przykładów superfoods, czyli superjedzenia. Tym mianem określa się produkty o niezwykle wysokich wartościach odżywczych. W komosie ryżowej znajdziemy witaminy z grupy B, dodatkowo też witaminy D i E oraz liczne minerały takie jak żelazo, wapń, potas czy magnez. Regularne jedzenie komosy ryżowej pozwala neutralizować wolne rodniki, zapobiegać tworzeniu się komórek nowotworowych. Jest dla każdego: dzieci, seniorów oraz kobiet w ciąży. Będzie również znakomitym wyborem dla osób nietolerujących glutenu oraz diabetyków, gdyż cechuje się niskim indeksem glikemicznym.
Komosa ryżowa razem z innymi składnikami może stanowić przepyszne połączenia smakowe. W tym artykule zaprezentujemy dwa sposoby jej przyrządzenia: z czerwoną fasolą oraz w formie potrawki z warzywami.
Komosa z czerwoną fasolą
Do przygotowania tego dania będą nam potrzebne: dwie łyżki komosy ryżowej, łyżka oliwy, łyżeczka pestek słonecznika, pół szklanki ugotowanej czerwonej fasoli, dwie łyżki posiekanej natki pietruszki i odrobina pieprzu.
Komosę wsypujemy do garnka, podsmażamy ją na połowie oliwy, po dłuższej chwili wlewamy pół szklanki wody i gotujemy całość aż do wchłonięcia wody. Mieszamy z ugotowaną fasolą, posiekaną natką pietruszki i pestkami słonecznika. Skrapiamy oliwą i przyprawiamy do smaku.
Komosa z warzywami
Aby przygotować tę potrawę, będziemy potrzebować takich składników jak: szklanka komosy ryżowej, trzy szklanki wody, cukinia, czerwona papryka, duża cebula, dwie marchewki, pół brokuła, sól i pieprz.
Komosę przepłukujemy pod zimną wodą i gotujemy do miękkości przez około dwadzieścia minut. Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę, cukinię i marchew podsmażamy na rozgrzanej oliwą patelni, przyprawiając pieprzem i co chwilę mieszając. Na patelnię wrzucamy komosę i różyczki ugotowanego brokuła. Przesmażamy, po czym mieszamy i polewamy jeszcze odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego!