Przepis na sos chili słodko-kwaśny

Słodki sos chili jest częstym dodatkiem do potraw takich jak smażony kurczak i sajgonki, lub możesz użyć słodkiego chili jako dodatku do wielu potraw, w tym klopsików, skrzydełek z kurczaka, tofu, a nawet jest używany do towarzyszenia rybom, owocom morza, ryżowi, sałatkom…

Jest to znany na całym świecie sos, który charakteryzuje się doskonałą równowagą pomiędzy dwoma smakami, które mogą wydawać się nie do pogodzenia, jednak ten pyszny sos udowodnił, że słodki i ostry smak wspaniale się uzupełniają. Sekret tkwi w mieszance słodyczy z odrobiną kwasu i ostrości. Oprócz płatków chili, sos zawiera ocet ryżowy, skrobię kukurydzianą, cukier i sos sojowy. To jego główne składniki, choć jak wszystkie sosy, może mieć wariacje.

Przed przygotowaniem tego sosu chcielibyśmy zalecić, że jeśli nie jesteś przyzwyczajony do intensywnej ostrości, zastąp chili zwykłą czerwoną papryką i pokrój ją drobno w kwadraty, w ten sposób uzyskasz typowy kolor słodkiego chili, ale z nieco mniejszą ostrością. Z czym jeść ten sos? Polecamy przepis na klopsiki z sosem słodko-kwaśnym: https://www.justfood.pl/jak-przygotowac-smazone-kotleciki-drobiowe-w-slodkim-sosie-chili

Czy wiesz, że…

Jedzenie pikantnych potraw sprawia, że się pocisz. Może to być niewygodne, ale faktem jest, że aktywacja pocenia się jest właśnie najbardziej korzystną rzeczą w pikantnym jedzeniu. Pocimy się, ponieważ jedzenie pikantnych potraw podnosi temperaturę naszego ciała, a to zwiększa nasz metabolizm i szybciej spalamy kalorie. Tak, wygląda na to, że jedzenie ostrych sosów może pomóc w odchudzaniu.

Nie zapominajmy jednak o jednym: o żołądku. Uważa się, że spożywanie pikantnych potraw powoduje wrzody i inne problemy w układzie pokarmowym Ale jako miłośnik ostrych przypraw, osobiście się tego nie obwaiam. Inne badania wykazały, że przyprawy wspomagają trawienie.

SKŁADNIKI

  • ½ szklanki octu ryżowego
  • ¾ szklanki wody
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżki płatków chili
  • 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Połącz wszystkie składniki w głębokim garnku, doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, dopraw do smaku solą i pieprzem i pozostaw do ostygnięcia. Zachowaj w szklanym pojemniku w lodówce i podawaj.