Najdroższe produkty spożywcze na świecie

Czy wiesz jakie są najbardziej luksusowe potrawy na świecie? Nie dość, że są najdroższe, to są nie tylko wykwintne i ekstrawaganckie, to jeszcze bardzo trudno je zdobyć, co czyni je egzotycznymi i bardzo cennymi.

1. Kawior Almas. Istnieją różne rodzaje kawioru, ale ten jest najdroższy na ziemi. Jest to kawior Almas, co po rosyjsku oznacza „diament”. Pochodzi od albinotycznej ryby jesiotra Beluga z Morza Kaspijskiego, a jego ikra wyróżnia się zaskakująco jasnym kolorem. Nawet jego opakowanie jest niesamowite: sprzedawany jest w puszkach z 24-karatowym złotem. Jest on dostępny w Londynie w Anglii i kosztuje od 16 000 do 25 000 dolarów amerykańskich za kilogram.

2. Grzyby Matsutake. Pochodzący z Japonii grzyb, który rośnie u podnóża sosen i żywi się materiałem z dna lasu oraz opadającymi liśćmi. Są trudne do zebrania i na świecie produkuje się ich mniej niż tysiąc ton rocznie. Im mocniejszy aromat, tym lepsza jakość i wyższa cena. Niecałe pół kilograma kosztuje 2 tysiące dolarów. Są one bardzo cenione, gdyż od zawsze kojarzone są z długowiecznością.

3. Densuke Black watermelon. Jest to owoc, który rośnie na japońskiej wyspie Hokkaido i rocznie produkuje się go zaledwie 10 000 sztuk. Jak mówi jego nazwa, jest to czarny arbuz, ponieważ jego skórka jest czarna, bez pasków i bardzo gruba; w środku miąż jest różowy i ma dużo soku. Podarowanie jednego z tych owoców w prezencie jest oznaką szacunku i oczywiście dużej siły nabywczej, gdyż pojedynczy egzemplarz kosztuje około 250 dolarów.

4. Omlet za tysiąc dolarów. Myślałeś, że omlet to tylko kilka jaj i trochę sera? W restauracji Parker Meridien w Nowym Jorku mało kto odważy się zamówić najlepszą rzecz w menu: pyszny omlet z sześcioma jajami, kawiorem Sevruga i całym homarem. Jeszcze bardziej niesamowita jest jego cena, gdyż kosztuje nie więcej i nie mniej niż tysiąc dolarów.

5. Orzechy Macadamia. Są najdroższe na świecie i pochodzą z drzewa makadamia, które wydaje owoce po prawie 10 latach, w bardzo szczególnych warunkach klimatycznych. Potrzebuje stałych opadów i super żyznej gleby. Koszt kilograma tego produktu z łatwością przekracza 3 tysiące dolarów.

6. Wołowina Wagyu. Pochodzi od rasy bydła pochodzącej z Kobe w Japonii, której zwierzęta mają wysoką genetyczną skłonność do marmurkowatości, czyli ilości marmurkowego tłuszczu. Im wyższy poziom marmurkowatości, tym wyższa jakość, smak i soczystość mięsa.

7. Tuńczyk błękitnopłetwy. Tuńczyk błękitnopłetwy czyli Kuromaguro jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem. I dlatego potrafi osiągnąć cenę ponad 2600 dolarów za kilogram. Ma niesamowite mięso o miękkiej konsystencji i tak intensywny smak, że fani tej ryby wolą jeść ją na surowo.

Zapraszamy także na https://www.barisci.pl, jeśli interesuje Cię temat luksusowych dań, luksusowych restauracji i kawy.