Tarta z groszkiem

Zielony groszek – jedni go lubią, inni za nim nie przepadają. Zwykle pojawia się w sałatkach, jednak warto odkrywać pomysły na inne potrawy z groszkiem w roli głównej. Groszek ma wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych – posiada moc witamin i minerałów, ponadto zawiera dostarcza organizmowi dużych ilości białka i węglowodanów. Jest zatem ważnym składnikiem diety wegan i wegetarian. Dzięki witaminie K (także obecnej w groszku) możliwe są właściwy rozwój i budowa naszych kości, ponadto groszek wspomaga pracę serca i układu krążenia i pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu. Tarta z groszkiem to przykład jednego z najsmaczniejszych dań, w których wykorzystamy zielony groszek. Ten smaczny placek znakomicie sprawdzi się w roli dania głównego na obiad lub kolację. Jest również bardzo pożywny i chętnie zjedzą go dzieci, które zwykle niechętnie zjadają zielone warzywa. Tarta będzie dobrym pomysłem na zwiększenie ilości warzyw w ich codziennej diecie.

Składniki

Do przygotowania czterech porcji będą nam potrzebne: 200 g mąki, trzy jajka, dwie puszki groszku (może być też świeży – półtora kilograma), pół kostki masła, cebula, szklanka śmietany, 100 g startego żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól i pieprz.

Przepis

Przygotowania zaczynamy od posiekania mąki ze 100 g masła, dodajemy jajko i dwie łyżki wody, solimy i zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki. Groszek odcedzamy i przepłukujemy wrzątkiem. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na pozostałym maśle, dodajemy groszek i dusimy całość przez dwie do trzech minut. Przyprawiamy do smaku.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim natłuszczoną formę.
Pozostałe jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę i przyprawy, mieszamy.
Groszek z cebulą wykładamy na ciasto, polewamy otrzymaną masą jajeczną i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy przez czterdzieści pięć minut, pod koniec pieczenia posypujemy żółtym serem. Gotową tartę możemy posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!